Bir Söz

"Sarhoş, cinayeti yapar da sonra "özrüm vardı, kendimde değildim"der. Kendinde olmayış, kendiliğinden gelmedi sana, onu sen çağırdın."
Mevlana

13 Haziran 2009 Cumartesi

"Yapamam"


Bugün sabah harika insanlarla beraberdim. Kısa eğitimimizde konumuz "insanları etkileme" idi. Burada aslında insanları etkilemek için değil davranmıak yerine, olgun davrandığımız için insanları etkilediğimizden bahsettik. Ki...
Bir arkadaşı başından geçeni anlattı. Verdiği örnek "kaba bir müşterinin" söyledikleriydi. Cevap verememişti. Neden cevap veremedin dediğimde, "yapamam" dedi. Karşıdan biri de "evet, müşteri odaklılık" dedi.
Orada inanılmaz sözcük "yapamam". Belki ogün genç bir stajerdi, ve de hazır ya da tecrübeli değildi. Ama seneler önce yaşadığı bu olay onda yer etmişti. Unutamamıştı.
İşin en kritik tarafı ise hala birşey yapamayacağını düşünüyor olmasıydı. Konuştukça ona bir çözüm bir cevabın olduğu göstermeye çalıştım.
Kaba insanların sizi ezmesini veya kişisel değerlerinizin ezilmemesini engellemenin yolu var. Bu saldırganlık değil ama yine saygıyla ve bize yakışan kibarlıkla söylenebilmesi.
Bunun için güzel bir kitap vardı okuduğum. "Tongue Fu". Kung Fu'dan gelen bir ismi var kitabın. Kung Fu bir dövüş sanatı değil, savunma sanatı. Tongue Fu ise size gelen sözlü kaba saldırılara karşı sizi güçlendirecek bir destek...
Ama yeter ki siz "yaparım" deyin.

1 yorum:

  1. Söylediğinizi yapabilmek için kişisel bütünlüğün, vazgeçilmez olduğunu düşünüyorum. Kitabı duymuştum ama unutmuşum. Hatırlatma için teşekkürler,

    YanıtlaSil